Vaske drakten

Man bør normalt vaske drakten på kaldt (40 grader eller kaldere) bomullsprogram med forvask og litt såpe. Tabletter gjør at man ikke kan legge noe i forvask-kammeret, så derfor er pulver bedre. Pulver kan derimot ligge litt igjen etter vask, så dersom man vil unngå dette fullstendig er flytende såpe å foretrekke. Dersom man ikke allergisk eller disponert for å få utslett av såperester kan man fint benytte pulversåpe. Hvis man derimot er disponert og ikke har flytende såpe kan man heller velge et mer allergivennlig pulver og bruke litt mindre så kjangsen for at det blir igjen rester reduseres.

Bruk aldri blekemiddel eller såpe med blekemiddel da dette får flekker til å sitte enda hardere og bli vanskelige å fjerne i neste omgang. Det vil også skade fibrene i drakten unødvendig.

Vanskelige flekker kan dynkes i eddik og skrubbes litt før drakten legges i bløt i ca. 15min og vaskes som beskrevet ovenfor.

Dersom drakten er ekstra skitten kan man en gang i blant også vaske den på 60 graders bommullsprogram uten problem, men vær obs på at enkelte drakter krymper litt ved denne temperaturen. Er drakten ferdigkrympet er det normalt ikke noe problem.

Kokvask eller 90 graders vask vil garantert krympe drakten veldig mye, så vær klar over det om du noen gang skulle forsøke dette. Det blir normalt kun benyttet dersom man har kjøpt en alt for stor drakt og bevisst ønsker å krympe den og skjer på eget ansvar. Det kan godt hende at man må kjøpe ny drakt fordi den blir for liten.

Det anbefales å sette antall omdreininger til 1000rpm og maks 1200rpm. Et høyere  antall omdreininger enn dette skrukker og skader drakten (lager rifter) unødvendig.

Avslutt med sentrifuge og heng til tørk enten på to kleshengere (dvs. over- og underdel separat) eller på tørkestativ/snor. Det er foretrukket å ikke benytte tørketrommel da dette skrukker og sliter ekstra (lager rifter) på drakten så den varer kortere. Husk å ikke henge drakten i direkte sollys da dette kan forårsake misfarging. Dersom man absolutt skal henge den til tørk ute i nærheten av sol, vreng drakten og heng den opp med innsiden ut. Da vil evt. misfarging pga. sol havne på innsiden av drakten og ikke være synlig ved bruk. Man kan med fordel riste og strekke på drakten mens man henger den opp etter sentrifugering for å redusere hvor skrukkete drakten blir etter tørking.

 

Dersom man bruker tørketrommel kan det være at man må stryke drakten for å bli kvitt skrukkene, men ofte holder det også her å riste og strekke på drakten med en gang den kommer ut av maskinen.

 

Anbefalt metode: Kald vask med 1000rpm og forvask med såpe i både forvask- og hovedvask kammer.

 

Video (engelsk tale):