Grunnleggeren

oyama

Sosai Masutatsu Oyama er grunnlegger av Kyokushinkai karate. Her følger en kort presentasjon av denne legendariske mannens liv.

Masutatsu Oyama ble født i Kimje syd-øst Korea 1923 og fikk navnet Choi Young Li. Han var sønn av Sun-Hyung og hadde fem brødre og en søster. Faren var en velstående bonde og ordfører i byen. Oyama var etter ryktet uinteressert i skolen og viet sin oppmerksomhet til sport.

Spesielt interessert var han i Chabee som var en Koreansk variasjon av Ju Jutsu og Kempo. Han studerte også kinesisk Kempo fra han var 9 til han var 13 år. En av farens ansatte på gården fungerte på denne tiden som lærer for Oyama. Oyama var imidlertid stadig i trøbbel og ble sendt til Tokyo og fikk utdannelse som flymekaniker på et militær akademi for gutter.

Etter dette forandret han navnet sitt til Masutatsu Oyama. Han startet å trene Shotokan karate under den moderne karates grunnlegger Gichin Funakoshi.Oyama gikk raskt i gradene og fikk sin Shodan (1. dan) som 15-åring.

Allerede som 18-åring fikk han sin nidan (2. dan) i Shotokan karate. 20 år gammel var han yondan (4. dan). I 1941 ble han immatrikulert på Takushoku universitetet og i 1943 startet han å studere karate under Sodeiju, som på denne tiden var en ledende karate personlighet og trente stilen Goju. Oyama viste en stor treningsvilje og et stort naturtalent.

I 1945 meldte han seg frivillig til tjeneste i den farlige Japanske spesial-angreps styrken. Han ble da sendt sørover i nærheten av der kamphandlingene fant sted. Disse styrkene organiserte blant annet selvmordstokter mot fienden. Oyama meldte seg frivillig til slik tjeneste. Heldigvis for oss kapitulerte Japan før Oyama ble tatt ut til tokt. Oyama forteller i sin bok «The Kyokushin Way» at han gråt over at landet han ville gi alt for, kapitulerte før han kunne gjøre sitt. Av hendelsen over kan vi se hvilken tilknytning Oyama hadde fått til Japan selv om dette ikke var hans fødeland.

Oyama påtok seg selv oppgaven som en beskytter av borgerne mot overgrep fra utlendingene, og ble i denne perioden dømt til 6 måneders fengsel for vold mot amerikanske soldater. Oyama forteller selv at han i fengselet så klart at han nå måtte finne og velge sin vei.

I 1946 isolerte han seg selv på fjellet Mount Minobu og trente karate i et år. Han returnerte og vant All-Japan Karate Tournament i 1947 og bestemte seg nå for å tilegne resten av sitt liv til karate. I 1948 bygde han en røff hytte på fjellet Mount Kiyozumi og trente denne gangen meget hardt sammenhengende i et år og åtte måneder. Han levde på bær og annet naturen hadde å tilby. I 1949 flyttet han ned fra fjellene. Han ville trene på å slå hornene av okser og flyttet til et sted i nærheten av et slakteri. Under tiden hvor han levde her slo han av hornene på ikke mindre enn 50 okser. Etter dette korte oppholdet flyttet han igjen opp på fjellet Mount Minobu for å trene. Videre flyttet han til Mount Mitsumine for å fortsette sin trening. Til sammen trente han tre år i fjellene i perioden fra 1948 til 1951.

I 1952 reiste han sammen med judo ekspert Kokichi Endo til USA og Hawaii. Han ga i denne perioden 270 oppvisningskamper og var på TV syv ganger. Hans evner
i knusing av flasker, planker (2″ x 4″), murstein, natursten og til og med horn fra okser ga han navnet «The Divine Fist» (den gudommelige hånd). Han er blitt kreditert for å være den første til å introdusere karate til et land utenfor Japan. Han ble utfordret av amerikanske proffboksere, brytere (wrestlers) og andre, men beseiret de alle.
I november 1975 arrangerte Oyama det første World Open Karate Championship Tournament. Dette for å bevise at karate er den sterkeste blant martial arts og at Kyokushinkai er den sterkeste av stilartene innen karate. Han fortsatte å arrangere denne turneringen hvert fjerde år frem til sin død. Dette er fremdeles Kyokushinkai’s største og mest prestisjefylte turnering i dag.Den første Oyama dojo ble åpnet i året 1955 i bydelen Ikebukuro i Tokyo. Kyokushinkai ble offisielt grunnlagt som egen stilart i 1963. Hovedsete for Kyokushinkai-kan karate ligger fremdeles i Ikebukuro området i Tokyo.

Oyama har skrevet en rekke bøker til glede og nytte for de som studerer karate. I 1958 kom boken «What Is Karate?» og i 1964 kom boken «This Is Karate». I 1970 kom boken «Advanced karate». Masutatsu Oyama har skrevet mange flere bøker enn dette, men de nevnte er nok regnet som de viktigste sammen med boken «The Kyokushin Way», men dette vil jo selvfølgelig komme an på hvem man spør.

Masutatsu Oyama døde (som ikke røyker) av lungekreft i April 1994.