Rapport fra Banzai Camp 2016

– Banzai Camp 2016 handlet mye om fleksibilitet, hoftebruk og demping av teknikker.

Hoftebruk

Sensei Harris Wallmen

Sensei Harris Wallmen

Første økt var ute og gikk ut på flere grunnleggende øvelser for å fremheve at alle teknikkene kommer fra hoften, og ikke musklene. Hvis man er totalt avslappet, står i ro i fudo dachi og holder hendene horisontalt foran seg og roterer dem annen hver innover i sirkler vil man merke at hoften automatisk følger. Dette var kanskje dén enkleste øvelsen, men den var veldig illustrativ på hva som fulgte.

Sensei Marius

Sensei Marius Ilas

Demping av teknikker

Det ble gitt et eksempel hvor det ble beskrevet at sensei Marius er som sensei Valeri, en defensiv fighter. Sensei Valeri demper stort sett over 90% av alle teknikker som kommer inn, så én gang sensei Harris hadde anledning hadde han spurt: «Why do you block everything?». «It hurts», hadde han svart, «I don’t want to get hurt», og smilt. Det var mange eksempler på fightere som strammer seg helt og tar imot mye under konkurranser. Denne metoden hvor man er avslappet og myk, ikke stram og «stiv som en pinne», og demper stort sett alle teknikker som kommer inn gir langt færre skader og lengre utholdenhet. Det hadde også blitt spurt om han noen gang hadde hatt problemer med skader under store mesterskap fordi han slapp inn så mange teknikker og dempet dem fremfor å blokkere dem uten å sleppe dem inn, men da hadde han svar «No, I can’t remember having any injuries». De beste fighterne er ekstremt dyktige på denne typen intelligent sparing av energi og unnvikelse av skader, og vi fikk mange eksempler på dette i praksis fra sensei Marius. Den som det ble praktisert mest var en kjapp hofte-twist fra kamae dachi der fremre fot og kne følger med, sammen med en shita tsuki. Motstanderen sparker her mawashi geri gedan og blir dempet på nedre del av lårmuskelen/innside av kne. All energien blir absorbert. Tilbakerotasjonen til kamae skjer med en «strikkeffekt» i hoftene og en kage tsuki inn i siden, gjerne med hånden stående eller i «tate tsuki»-form. Også her er hoftefleksibilitet ekstremt viktig.

Streching av hofte/rygg

Streching av hofte/rygg

Avstandsforholdet

Det var også en del fokus på anvendelsen av de forskjellige avstandene, eller sonene («the zones»). Folk flest liker å holde seg på en middels lang avstand, men dette varierer fra person til person og preferanser. Når folk blir presset nok trekker de seg gjerne unna, men det er det motsatte av trygt. Det er kanskje ikke helt intuitivt, men den veldig nærme, eller den indre sonen er den tryggeste. Her er det vanskelig å få inn flotte ushiro mawashi geris eller lignende ekstremt farlige teknikker. Det ble påpekt at tate tsuki i «jab-form» rett fra guarden er en langt sterkere og mindre energikrevende teknikk enn oi tsuki i denne avstanden. Den ble testet på bryst med partner og det er en merkbar forskjell. Denne teknikken svir langt mer, og krever langt mindre energi.

Hoften drives gjennom og sparket følger

Hoften drives gjennom og sparket følger

[facebook id=»1229540730441917″ mode=»normal» autoplay=»yes» maxwidth=»500″ grow=»no»]

Nivåer i defensiv fighting

Det er flere nivåer av forsvar, men det høyeste nivået er å blokkere med et angrep. Nivået under er å blokkere og kontre, men det å blokkere med et angrep er den ultimate form av mestring av fighting. Bare de ypperste, mest dyktige masters klarer å gjennomføre dette feilfritt. Ikke bare hindrer man motstanderen i å angripe selv, men han blir angrepet samtidig.

 

Quotes:

Mer streching

Streching med partnere

Quote from Sensei Harris and Sensei Anca:

  • “Stretching about 20 minutes a day will improve your flexibility over time”

Quote from Sensei Harris:

  • «It’s all about the hips»

Quote from Sensei Harris and Sensei Marius:

  • “Sparring with good fighters frequently is the best way to improve”

 

Osu!

– Mattis B

 

Gruppefoto

Gruppefoto